Antyoksydacyjny i rozgrzewający krem z brokuł. Idealny na jesień! Blog kosmetyczny - Kate en su salsa
Przepisy | Uroda | Zdrowie

Antyoksydacyjny i rozgrzewający krem z brokuł. Idealny na jesień!

24 października, 2018

Wiele razy Wam powtarzam, że o skórę należy również dbać od wewnątrz! Odpowiednie kosmetyki i odżywianie gwarantują lepszy efekt działania i stan naszej drogocennej skóry. Z tego powodu przygotowałam dla Was bombę antyoksydacyjną, którą przyrządzicie w pół godziny w w kuchni. Na dodatek świetnie rozgrzeje Was w tę jesienno-zimową aurę.

Brokuły oraz kurkuma to dwa źródła bardzo silnych antyoksydantów! Neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się skóry. Wolne rodniki powstają w wielu sytuacjach np:

  • w sytuacjach wzmożonego stresu
  • kiedy spożywamy śmieciowe, przetworzone jedzenie
  • podczas nadmiernego opalania
  • podczas spożywania używek (palenie, alkohol i inne)
  • zanieczyszczenie powietrza również powoduje przedostanie się do organizmu masy niekorzystnych dla nas substancji (spaliny samochodowe, dym z komin i inne).

Wolne rodniki  w dużych ilościach są przyczyną występowania „stresu oksydacyjnego”, który odpowiada za degenerację skóry!

Nie jesteśmy w stanie uniknąć pewnych sytuacji będących bezpośrednią przyczyną powstawania wolnych rodników, ale możemy starać się je neutralizować podając organizmowi naturalne antyoksydanty.

Poniżej moja antyoksydacyjna propozycja

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 750g brokuł
  • 3 marchewki z bulionu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka kurkumy
  • pietruszka
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

W bulionie gotujemy ok. 5-6 minut brokuły. Dodajemy marchewki i doprawiamy. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut, następnie miksujemy. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę i ewentualnie posypujemy płatkami migdałowymi lub pestkami dyni.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *