Przepisy | Zdrowie

Królowa kasz – czyli sałatka z kaszą jaglaną

6 września, 2018

Kasze od jakiegoś czasu przeżywają prawdziwe odrodzenie! Pasują do wielu dań i równie dobrze smakują. Dziś szczególną uwagę zwracam na kaszę jaglaną, która świetnie komponuje się na słodko i słono. Najczęściej przyrządzałam z niej budyń czekoladowy, a ostatnio pokusiłam się na sałatkę, gdzie przypadło jej główne miejsce. Jak zwykle zadecydował przypadek. Musiałam szybko przygotować coś na piknik. Musiało być więc nie tylko smacznie (na zimno), ale również pożywnie! Zapas kaszy jaglanej zainspirował mnie do stworzenia kolorowej sałatki.

Zanim jednak podam przepis kilka krótkich słów o kaszy jaglanej….

Kasza jaglana świetnie wpływa na urodę dzięki zawartości krzemionki, która jak wiadomo jest składnikiem włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego jest bogata w witaminę E zwaną witaminą młodości (silny antyoksydant-neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie ) oraz lecytynę, która wpływa na lepszą pamięć. Sprawdza się tutaj powiedzenie jesteś tym co jesz ;)

Ciekawą właściwością kaszy jest jej zasadotwórcze działanie co jest bardzo istotne, gdyż niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że zakwaszony organizm prowadzi do wielu chorób. Mogą ją spożywać ludzie cierpiący na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. W formie kleiku polecana by załagodzić stany zapalne żołądka Jest źródłem białka oraz witamin z grupy B, surowców mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Co ciekawe ma również działanie antywirusowe oraz ogrzewa organizm zapobiegając jego wychłodzeniu. Idealna jest więc na zbliżającą się jesień! Kto by się spodziewał, że tania jak barszcz kasza ma tyle drogocennych właściwości!

Poniżej szybki przepis na pożywną sałatkę!

SKŁADNIKI dla 8 osób (możecie podzielić na pół):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • duża garść rukoli
  • duża garść sałaty (najlepiej mieszanki sałat)
  • pół słoika pomidorów suszonych lub kilka koktajlowych (ja daję sporo bo lubię)
  • papryka (ja dałam czerwoną i zieloną)
  • kilka rzodkiewek (8-10)
  • ser feta na wierzch
  • oliwki zielone lub czerwone
  •  1 awokado lub 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna

Ilość warzyw zależy od Was. Proporcjonalnie do kaszy musi być ich mniej więcej 1:1 lub nawet trochę więcej.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gotujemy kaszę jaglaną na małym ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu. By pozbyć się goryczki, przed gotowaniem przelewam na sitku kaszę najpierw zimną potem ciepłą wodą, aż do momentu gdy woda przestanie się pienić. Odstawiamy do wystygnięcia po czym przekładamy do miski.
  2. Kroimy warzywa w kostkę i układamy na kaszy (papryka, pomidory, rzodkiewka, awokado lub jajka).
  3. Jeżeli wybieracie awokado po pokrojeniu należy je zamoczyć w wyciśniętym soku z 1-ej cytryny aby nie sczerniało i ułożyć na pozostałych warzywach. Jeżeli wybierzecie jajka cytrynę należy wmieszać na końcu z oliwą.
  4. Na wierzch układamy sałatę i rukolę, następnie fetę i oliwki.
  5. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (ok 10 łyżek) z cytryną (jeżeli wcześniej nie zużyliście jej do awokado). Polewamy sałatkę. Jeżeli wybraliście suszone pomidory możecie wykorzystać olej z pomidorów, który ma aromatyczny smak.
  6. Ze względu na to, że sałatka ułożona jest warstwowo, tak należy ją nakładać. Doprawiałam ją dopiero na talerzu.

To jest moja wersja sałatki. Możecie dodawać co chcecie i lubicie. Trzeba ją jednak dobrze doprawić, żeby nie była mdła. Jeżeli zostanie Wam na dnie kasza, wystarczy dokroić warzywa.

SMACZNEGO ;)

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.